Alla partier i Mexiko använder botar för att vinna valet

0 Shares
0
0

Mexikos höga internetutbredning och omfattande korruption har gjort landet till en testbädd för digitala påverkanstekniker som ofta dyker upp i andra länder senare.

I Mexiko har automatiserade twitterbotar använts för att påverka valkampanjer sedan 2012, och nu växer botfenomenet även i Sverige; var tionde tweet om svensk politik kommer från botliknande användare enligt en ny studie som FOI gjort. För att förstå hur botar långsiktigt skulle kunna påverka Sveriges politiska samtal kan det vara värdefullt att studera hur de används i Mexiko.

Presidenten använde botar för att vinna

Presidentvalskampanjen 2012 blev det första valet då botar användes. I mexikanernas twitterflöden dök det upp mängder av automatiserade twitterkonton som visade sitt stöd för kandidaten Enrique Peña Nieto. Han vann sedan presidentvalet. Botarna användes för att öka spridningen av hans politiska budskap, och de spammade motståndarkandidaters hashtags med skräptweets.

Mexikos president Enrique Peña Nieto. Bild: Wikipedia

Peñas hacker, Andrés Sepúlveda, som numera är fängslad för bl.a. spionage och brott mot datalagen, hävdade i en intervju med Bloomberg Businessweek att han fått en budget på 600 000 dollar för att vinna valet på nätet åt presidenten. För pengarna hackade Sepúlveda motståndarkandidaternas nätverk och sjösättate åtminstone 30 000 botar för att skapa artificiella trending topics i sociala medier.

Idag använder alla partier i Mexiko botar för att vinna valet. Botarnas metoder sträcker sig från att sprida partiets budskap eller håna motståndarkandidater, till mer destruktiva aktiviteter som att spamma motståndarens hashtagflöden – vilket gör det svårare för kandidatens aktivister att organisera sig på nätet. Botarna har i flera fall även dödshotat kritiker. Botarna utger sig ibland för att vara motståndarkandidatens fans när de postar extremistiskt innehåll, i syfte att splittra motståndarens trovärdighet och väljarbas.

Statens botarmé

Efter att Peña valdes till president fortsatte botarna användas mot kritiker, och det har blivit vanligt att botarna användas för att tysta demonstrationer. När Obama besökte Mexiko under 2014 användes botar för att störa ut alla kritiserande trending topics på Twitter som relaterade till protesterna mot besöket.

När Mexikos bensin- och oljepriser höjdes 2017 möttes det av häftiga protester från befolkningen. Då sattes botar in för att störa ut protesterna mot prishöjningen genom att översvämma aktivisternas samordningshashtag. Botarna spred dessutom falska nyheter om aktivisterna, och hävdade att de rånade och vandaliserade butiker under sina demonstrationer. Allt i syfte att få vanliga mexikaner att misstro aktivisterna och inte delta i protesterna.

Botarna användes också för att tysta den årliga protesten mot kidnappningen och försvinnandet av 84 mexikanska studenter 2014. Tre av studenterna återfanns mördade efter ett tag, resten saknas fortfarande. Många mexikaner skyller studenternas försvinnande på regeringen, och demonstrerar årligen under hashtagen #YaMeCanse – som betyder ”Jag är trött” på spanska. Det har blivit svårare att planera dessa demonstrationer eftersom protesthashtagen spammas av botar. Botarna skriver tweets som innehåller pornografiska länkar, vilket gör att hashtagen autoflaggas som spam av Twitter, samt oläsbara tweets med slumpartade tecken och hashtagen, som “,,> #YaMeCanse”.

I Mexiko kallas fenomenet för ”Peñobots”, döpt efter president Peña. Det saknas juridiskt hållbara bevis för att presidenten själv sanktionerat botarna, men botnäten verkar bara rikta sig mot regimkritiska diskussioner, enligt journalisten Erin Gallagher som studerat de mexikanska botarna länge.

Tekniken blir smartare

De mexikanska botarna var osofistikerade först. Hundratals spamkonton användes för att publicera samma tweet exakt samtidigt. Dessa simpla spambotar var enkla att blockera för Twitter. Därefter utvecklades smartare botar för att kringgå spamfiltret. Botarna började skriva mer varierande budskap och publicera sina tweets vid skilda tidpunkter.

Botnäten kompletteras idag med en växande verksamhet av betalda trollfabriker, där verkliga människor sköter ett stort antal Twitterkonton för hand, enligt mexikanska tidningen El Pais. Handskrivna tweets är svårare för Twitters algoritmer att hitta mönster i, vilket gör att kontona blir svårare att blockera.

Trollfabrikerna bemannas ofta av unga studenter, som betalas runt 5 000 SEK i månaden för allt från att störa ut en protesthashtag till att hota journalister eller dreva mot politiska motståndare, enligt El Pais.

Exempel på olika syften som politiska botar kan användas för. Källa: Erin Gallagher

Botarna sänker förtroendet för hela det politiska systemet

De mexikanska väljarnas förtroende för politikerna minskar när många partier använder botar. Det har blivit svårare att urskilja mellan fejkade och riktiga politiska samtal, och de botdrivna dreven mot enskilda politiker kan få reella effekter på politikers varumärke.

– Jag tror att användningen av botar i det mexikanska valet gör väljarkåren allt mer demoraliserad och avskräckt från politiskt engagemang istället för att motivera dem att rösta på något, säger ingenjören och aktivisten Paola Villarreal till FastCompany.

Journalister hotas av anonyma twitterkonton
Tweet som hotar regeringskritisk journalist

Det är inte bara politiska kandidater och aktivister som drabbas. Trollfabrikerna kan också köpas för att hota journalister, starta drev mot enskilda skribenter eller påverka vilka nyheter som trendar i sociala medier.

Journalisten Carmen Arigestui driver en nyhetsredaktion som ofta skriver regeringskritiska artiklar. De koordinerade trollattackerna mot hennes redaktion har minskat nyhetsportalens produktivitet med 20-50%, enligt en intervju med Amnesty. När trollen ständigt sprider rykten och skandaler om journalisterna påverkas dessutom journalisternas långsiktiga trovärdighet bland läsarna.

– Vi är ett litet team, och bemötandet av de ständiga smutskastningskampanjerna mot oss tar mycket tid för våra reportrar. Det gör att vår nyhetsproduktion tappar i kvalitet, vilket i slutändan skadar vår möjlighet att granska makten, säger hon.

Sammanfattning

Den mexikanska situationen visar att botar kan användas för att skada det demokratiska samtalet. När folket inte kan prata om regeringskritiska ämnen i sociala medier utan att spammas av botar blir det svårare att hitta korrekta fakta eller organisera motstånd.

Det finns ännu inget tekniskt eller juridiskt hinder mot att politiska botar skulle kunna bli vardag här i Sverige. Tekniken bakom botarna finns allmänt tillgänglig. Det går att ladda ner färdiga skript gratis på nätet, fylla i egna budskap och ha en bot uppe på några minuter.

Att vi inte sett så många politiska botar i Sverige hittills beror sannolikt på att Sveriges riksdagspartier inte vill använda dem av etiska skäl, eller vet hur man gör.

Men svenska spambotar skulle kunna byggas av privatpersoner, eller av utländska aktörer som vill påverka den politiska debatten i Sverige. Under USA-valet använde utländska aktörer botar för att sprida falska budskap, och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap varnar för att Sverige kan utsättas för påverkansförsök i samband med riksdagsval.

Den enda aktören som kan göra något åt problemet med twitterbotarna är företaget Twitter, eftersom de äger plattformen. Men de är motvilliga till att åtgärda problemet dels eftersom rensandet av skräpkontot är kostsamt, och dels eftersom Twitter inte vill uppfattas som censurerande av det politiska samtalet.

Klart är iallafall att botar är en ny teknik med potential att störa den politiska samtalsmiljön på nätet. Det blir intressant att se hur det går om botarna kommer till Sverige.

Läs mer om ämnet

Detta inlägg publicerades först på https://www.stratkom.se/alla-partier-i-mexiko-anvander-botar-for-att-vinna-valet/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *